
Akademik çalışmalar hemen hemen her alanda yapılmakta olup, bilimsel açıdan gelişim göstermeye çalışarak bilime katkı sağlama amacı taşır. Yapılan çalışmaların yayınını yapmak akademik açıdan çok önem taşımaktadır. İndeks yayını da bu yüzden büyük önem teşkil eder.
Akademik Alanda Yapılan Çalışmaların Ulusal ve Yabancı İndeks Dergilerde Yayınlanması Neden İstenir?
Bilimsel bir çalışma sonrası yayın yapmak, bilim insanlarının mesleklerinin bir gereği ve fiziki çıktısını ifade etmektedir. Ayrıca meslekte kıdem ve yükselmek için de belirli şartların sağlanmasına yardımcı olan bir kriterdir.
Bilimsel bir araştırmanın yayınını yapmak, yeni bilgileri yaymak için gerekli görülmektedir. Yayınlar kitaplarda ya da dergilerde yapılmaktadır.
Yayın yapmak ayrıca kişisel faydanın yanında kurumsal fayda da sağlamaktadır.
Üniversitelerin performanslarına bakılırken de yayın sayısı ve niteliği önemlidir. Üniversitenin sıralamasına etki ettiği söylenmektedir.
Bilim insanları yayın yaparken, akademik kariyerde ilerleme, akademik toplulukları bilgilendirme ve geri bildirim alabilme, araştırma fonundan faydalanma açısından yayın yapmaktadır. Üniversiteler ve Yükseköğretim Kurulu akademik yükselme için akademisyenlere nitelikli ve kaliteli yayın yapmak için teşviklerde bulunur. Bu durumda akademisyenler de çok yönlü düşünmeye ve akademik araştırmalar ve yayınlar yapmaya yönelmiş olurlar.

Yabancı İndeks Dergide Makale Yayını Nasıl Olmaktadır?
Yabancı indeks dergiler, kapsadıkları derginin içeriğini çeşitli yöntemlerle ve belli aralıklarla okuyucuya sunan bir veri tabanı görevindedir. Böylece, belli alanlarda yer alan pek çok dergi içeriğini okuyucuya duyurur ve okuyucuların bilgiye ulaşmasını sağlar.
- Yabancı indeks dergide makale yayınlamak için öncelikle dergi seçimi düzgün yapılmalıdır.
- Hedeflenen derginin prensipleri iyice öğrenilmelidir. Makale derginin ölçütlerine ve yönergesine göre düzenlenmeli ve uygun olduğundan emin olunmalıdır.
- Başlık ve özet kısmı ile olumlu bir izlenim yaratılmalıdır. Editörlerin ve okuyucuların ilk baktıkları kısımlar bu kısımlar olacaktır.
- Makalenin devam bölümlerinde başlık ve özet kısmı desteklenmeli, birbiriyle bağlantısının güçlü olup olmadığına dikkat edilmelidir.
- Yayını yapılacak makalenin diline olan hakimiyet konusuna yabancı indeks dergiler için önemlidir. Gerekirse profesyonel dil yardımı alınmalıdır.
- Makalenin yanında birde ön yazı yollanmalıdır. Yayıncı üzerinde güçlü etki bırakmaktadır.
- Yayınlanacak makalenin bilimsel kalitesi, konusu ve kapsamı, hedef kitlesi iyice bilinmelidir.
- Uluslararası indeks dergilerinin editörleri, kendilerine incelenmesi için başvuran makalelerde yazarlarda, editör kurulunda ve danışma kurulu üyelerinde çeşitlilik olup olmadığı konusunda seçicidir. Yani üyelerin hepsi aynı ülkeden olmamasına özen gösterilmelidir.
Çalışmaların Ulusal ve Yabancı İndeksler Dergilerde Yayın Olasılığını Arttıran Başlıca Özellikler Nelerdir?
Ulusal ve yabancı indeksli dergide makale yayınlanma olasılığını arttıracak, dikkate alınması gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle her derginin yayın politikası birbirinden farklı olabileceği bilinmelidir.
- Yayının yapılması istenen dergi belirlenmelidir.
- Yapılacak yayın, makale yazım kuralları göz önünde bulundurularak yazılmalıdır. Düzeltme isteğinden dolayı yayınlanma zamanında gecikme olmaması için özenli yazılmalıdır.
- Makale özgün mü değil mi bilmek adına geniş kapsamlı bir literatür taraması yapılmalıdır.
- Başlık, özet, metot, sonuç kısmı birbirini destekler nitelikte bağlantılı olmalıdır.
- Makalenin sonuç bölümünde yapılan çalışma ile günlük ve toplumsal yaşama katkısının üzerinde durulması gerekmektedir.
- İçeriğin zenginleştirilmesi için farklı kişilerin görüşlerine başvurulmalıdır.
- Yazılan makale dil bilgisi kurallarına uygun olmalı ve gerekli durumlarda profesyonel yardım alınmalıdır.
- Yazılan makalenin, yayınlanacak dergiye uygun olup olmadığını editörle önceden görüşmek zaman kaybı yaşanmasını ortadan kaldıracaktır.
- Makale gönderildikten sonra, editör ile iletişime geçilmemeye özen gösterilmelidir. Belirtilen süre sonunda hala haber gelmemişse iletişime geçilmelidir.
- Olumlu sonuç yapılması durumda, istenilen hususlar not edilmeli ve düzeltmeler yapılarak tekrar dergiye kısa süre içerisinde gönderilmelidir.