Akademik alanda çalışmalar yürüten insanlar redaksiyon ve düzeltme kelimelerine çok da yabancı değildir. Aslında redaksiyon kelimesi ile düzeltme aynı anlama ve aynı yola çıktığı da bir gerçektir. Özellikle de üniversite gibi akademinin önemli alanlarında redaksiyon sıklıkla kullanılır. Fakat redaksiyonu sadece üniversite ya da akademik alanla sınırlamak doğru da olmaz. Çünkü tanımı bir genelleme yapılabileceğini göstermektedir. Peki redaksiyon ve düzeltme nedir?

Herhangi bir konu hakkında yazılmış bütünsel metinde gerekli düzeltmelerin yapıldığı işleme redaksiyon denir. Redaksiyonun tam manasıyla gerçekleşmesi için düzeltmelerin ardından yazı yayımlanacak şekilde hazır olması gerekir. Yani henüz yayımlanmamış bir yazı üzerinde dil bilgisi ve diğer kurallara uygun hale getirerek yayımlanma şeklinde tanım yüklemek doğru olur.

Redaksiyon kelimesinin kökeni Fransızcadır. Türkçeye, Fransızcadan türeyerek girmiş bir kelimedir. Türkçe karşılığı olarak düzeltme ya da düzenleme şeklinde de kullanılmaktadır. Fakat genel manada insanlar redaksiyon olarak bilir.

 

Akademik Alanda İstenen Redaksiyon ve Düzeltme İşlemi Nedir?

Redaksiyon ve düzeltme işlemi profesyonel yapılmalıdır. Bu işlem düzgün şekilde yapıldığı sürece yayımlanmasında hiçbir engel bulunmamaktadır. Fakat son çıkış olarak diyeceğimiz bu işlemi titizlikle yürütmek gerekir. Türkçeyi iyi bilen ve tüm inceliklerden anlayan kişilerin redaksiyon yapması daha isabetli olur. Yazıyı neredeyse kusursuz hale getirmek için birkaç kere kontroller edilmesinde de fayda vardır.

Redaksiyona başlamadan önce metnin yazılı olması gerekir. Herhangi bir metin olmadan düzeltme işlemi yapılamaz. Öncelikle bir metin, tez, deneme gibi içerikler hazır olmalıdır. Hazırlanan içeriğin ardından redaksiyon işlemlerine başlanabilir. Yazının tam hali hazır olduktan sonra tek tek inceleme veya düzeltme işlemine geçilir.

Unutmadan şunu da söylemek isterim, redaksiyon işlemlerini yapan ya da yürüten kişiye redaktör denir. Redaktör, metin içinde yer alan hataları ve yanlışları bularak düzeltir. Redaktör; dergi, çeviri, tez, makale, proje gibi pek çok içeriği düzeltme yetisine sahiptir. Alanında uzman kişilerin yapabileceği düzeltmeler sayesinde içerik son haline düzgün şekilde kavuşur.

Redaksiyon ve düzeltme, bir metnin ya da eserin saf ve yalın hale gelmesini sağlama işlemi şeklinde yorumlanabilir. Yazının tamamen kontrol edilmesi işlemidir. Ve bu kontrol esnasında gerekli yerlerin düzeltilmesi gereklidir. Redaksiyon dediğimiz zaman sadece tespit etmek yeterli değildir. Aynı zamanda problemleri de çözmek gereklidir. Redaksiyon işlemine günümüzde pek çok yerde ihtiyaç duyulmaktadır. Hemen hemen her sektörde düzeltme işlemleri yapılmaktadır.

 

redaksiyon ve düzeltme

 

Akademik Alanda Çalışmalar İçin Redaksiyon ve Düzeltmek İşlemi Neden İstenir?

Redaksiyon ve düzeltme işlemleri düzgün bir yazı ortaya çıkması için istenir. Özellikle de akademik alanda bir yazı var ise muhakkak incelenmelidir. Çünkü bu içerikle daha sonra yayımlanmaktadır. Yayımlanan yazı ise daha sonrasında düzeltilmesi oldukça güçtür. Bu yüzden metin yayımlanmadan önce düzeltme işlemlerinden geçmelidir. Herhangi bir hata çıkmaması için istediğini söyleyebiliriz. İçerik, imla, yazım hatası, anlatım bozukluğu gibi öğelerin düzeltilmesi için redaksiyona muhakkak girmelidir.

 

Akademik Alanda Çalışmalar İçin Redaksiyon ve Düzeltme İşlemi Nasıl Yapılır?

Redaksiyon ve düzeltme işlemi öncelikle yazım yanlışları bulunarak başlanır. Yazım yanlışlarının yanında imla hataları düzeltilerek redaksiyon süreci işleme alınır. Bu işlemden sonra metin içinde bulunan gereksiz kelimeler kaldırılır. Anlatım bozuklukları giderilir. Mantık hataları düzeltilir ve yazıya bir akıcılık kazandırılır. Kısacası yazının okunabilirliği arttırılır.

Redaksiyon yukarıda saydığımız işlemlerle birlikte yapılır. Bir düzen içinde sırasıyla işlemleri takip ettiğinizde hataların minimum seviyeye indiğini görebilmek mümkün hale gelir. Fakat tüm düzeltme işlemleri bittiği zaman yazıyı bir bütün halde okumakta fayda vardır. Metni baştan sona okuduğunuzda hata yok ise yayımlama işlemlerini başlatabilirsiniz.

Hızlı Fiyat Teklifi AlınTarafınıza en geç 30 dakika içerisinde formda belirttiğiniz iletişim kanallarınız üzerinden dönüş yapılacaktır.

  • Size hitap edebilmemiz için lütfen adınızı belirtiniz.
  • Size 15 dakika içerisinde dönüş yapabilmemiz için lütfen telefon numaranızı ekleyiniz. Not: Telefon numarası, isim ve bunun gibi kişisel bilgileriniz platformumuz gizlilik politikası kapsamında koruma altındadır.
  • Mail adresinizi paylaşabilir ve size ulaşmamızı sağlayabilirsiniz.
    Eğitim seviyeniz talep edeceğiniz projenin seviyesi için önem arz etmektedir. Projeniz seçeceğiniz seviye standartlarında hazırlanacaktır.
    Lütfen talep ettiğiniz akademik projenin yazım dilini seçiniz.
  • Talep edilen proje tipini belirlemeniz projenizin fonksiyonelliği adına önem arz etmektedir.
  • Tarih biçimi: DD eğik çizgi MM eğik çizgi YYYY
    Talep ettiğiniz projenin tarafınıza ulaştırılmasını istediğiniz tarihi belirtiniz.
  • Lütfen talep ettiğiniz projenin Minimum ve Maksimum sayfa aralığını belirtiniz.
    Projenizin kapsamında olduğu akademik alanı lütfen belirtiniz.
  • Projenizin konusunu bu alanda belirtebilir varsa alt başlık dosyasını ekte paylaşabilirsiniz. Projenin tanımı ile ilgili diğer dosyaları da sisteme yükleyebilirsiniz. Bu alan projenin anlaşılabilirliği için önemlidir. Lütfen projenize ilişkin tüm açıklamalarınızı bu alanda paylaşınız.
  • Dosyaları buraya sürükleyin ya da
      Projenize dair her türlü bilgi, uyarı veya kaynak dosyalarını bu alana yükleyerek proje kartınıza entegre edebilirsiniz.

    Bize Yazın
    Sorularınız ve talepleriniz için WhatsApp üzerinden 7/24 tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.