Dergide yayınlanmak üzere hazırlanan makalenin dergi şablonuna uygun olması gerekir ki, yazılan makale yazara geri dönmesin. Sekreterya tarafından ön incelemeye alınan makalenin yazım kuralları incelenir. Değerlendirmek amacıyla baş editöre yönlendirilen çalışma dergide yayınlanmak için gerekli şartlara sahipse, yayına alınır. Makale çalışmalarının dergi için yeterli olup olmadığının tespiti için pek çok prosedür vardır. Hakem değerlendirmesi olumlu sonuçlanan makaleler yayım sırasına konulacaktır. Dergi şablonuna uygun olmayan makalelerin düzenlenmesi şarttır.
Akademik Makale Nedir?
Akademik makaleler, bilimsel bilgilerle hazırlanan makalelerdir. Bu bilgilerin kanıtlanmış olması gerekmektedir. Akademik makaleler doğru bilgiye ulaşmanın en sağlıklı yoludur. Akademik makale resmi bir dille yazılmaktadır. Mantıklı cümleler kurulması ve cümlelerin her birinin uyum içinde olması gerekir. Akademik makalelerde yalın bir anlatım hakimdir. Karmaşık yazılan metinlerin akademik değeri yoktur. Tablolar, deneyler ve alıntılarla yazılan akademik makaleler aktarılan bilgiyi savunduğu için oldukça güvenilirdir. Öznel ifadelerin aksine nesnel ifadeler kullanılmaktadır. Hazırlanan akademik makalenin tutarlı ve benzersiz olmadı da gerekir. Makale değerlendirilirken akademik seviyeye uygun görülmesi için kullanılan kaynakların belirtilmesi de önemli kriterlerdendir.
Akademik Makalenin Dergi Şablonuna Uygun Olması
Akademik makalenin dergide yayınlaması için yayın ilkelerine uygun olma şartı aranır. Dergi şablonuna genel hatlarıyla uygun olan makaleler hakem değerlendirmesinden sorunsuz bir şekilde geçecektir. Makale hazırlanırken bilimsel bilgilerin doğru bir şekilde aktarılmasının yanı sıra kullanılan noktalama işaretleri, kapsam, araştırma, nitelik, yayın ve etik kurallarına uygunluğu da önemsenir. Bazı akademik makaleler etik kurul kararı da gerektirir. Bu makaleler genellikle klinik ve deneysel hayvan çalışmaları eşliğinde hazırlanan çalışmalardır. Etik kurul onayı alan makaleler belgelendirilmelidir.
Hazırlanan makale yayın ilkelerine uygun olsa bile daha önce bir yerde yayınlanmamış olmalıdır. Dergi şablonuna uygun olan makalelerin yayın süreci kör hakemlik, ilk değerlendirme süreci, hakem değerlendirme süreci, değerlendirme sonucu olarak ilerler.
Akademik Makale Yazım Aşamaları Nelerdir?
Akademik makale yazılırken bazı kurallara dikkat etmek gerekir. Akademik makale yazım aşamaları dikkate alınmazsa düzgün bir çalışma ortaya çıkmayabilir. Bilimsel makalenin başarılı olmasının ilk şartı derin ve kapsamlı bir araştırmadır. Akademik makale yazım tekniklerini şu şekilde sıralamak mümkündür.
- Akademik makalenizin konusuna göre araştırmanızı yapın. Verilen konu için iki üç kaynaktan yararlanmak yerine farklı pek çok kaynağı derleyin.
- Özgünlük kuralı asla çiğnenmemelidir. Bilimsel bir makale hazırlarken, birden fazla makaleden yardım alınsa dahi kendi makalenize bunu kendi dilinizle uyarlamalısınız. Özgün olmadığınız taktirde hazırladığınız makalede intihal çıkar ve bu size zaman kaybettirebilir.
- Makaleye yapacağınız giriş cümlesi de konunuzun akıcılığı için önemlidir. Akademik makalenizi yazmadan önce bir taslak oluşturmanız makaleyi doğru bir sıralamada tamamlamanıza yardımcı olur.
- Bilimsel makale hazırlarken kendi bilgilerinizle yetinmemelisiniz. Gazeteler, dergiler, kitaplar makalenizi yazarken bilgilerinizi destekler. Konunuzlaa ilgili internette sınırsız bilgiye ulaşabilirsiniz ancak bunlardan pek azını kullanabilirsiniz. Akademik makalede güvenilir olmayan hiçbir bilgiye yer yoktur.
- Akademik makalenizde verilerden faydalanabilirsiniz. Bu anlattığınız konunun daha anlaşılır olmasını sağlayacaktır.
- İmla kuralları akademik makalenin olmazsa olmazıdır. Cümlelerin doğru bağlanması için imla kurallarında da eksik olmaması gerekir.
- Yazmış olduğunuz konu hakkında kişilerin neler bilmek istediğine odaklanın. Bilimsel makalenizi hazırlarken size soru yöneltiliyormuş ve cevaplıyormuşsunuz gibi davranabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta nesnel bir anlatım kullanmanızdır. Açıklayıcı ve bilginin özünü yazarak akademik makalede istenilen akışı yakalayabilirsiniz.
- Konunuzun dışına çıkmadan, yalın bir anlatım benimseyerek makalenizi sonuçlandırabilirsiniz.