Ulusal ve Yabancı İndeks Dergi Yayın Projesi
- Ekim 11, 2020
- Yayınlayan: asd asd
- Kategori: Uncategorized

Ulusal ve yabancı indeks dergi, Yükseköğretim Kurulu mevzuatına göre, en az 5 farklı üniversiteye ait öğretim üyelerinden ve editörden oluşan danışma kurulundan oluşmuş, özgün ve bilimsel araştırma makalelerini inceleyip, en az bir hakemin olumlu oy kullanmasıyla yayınlayan, süreli erişime sahip dergilerdir.
Uluslararası indeks dergi, editör kurulu ya da yalnızca bir editörü olan, dünyada farklı üniversite ve ülkeleri temsil eden ve yaptıkları araştırmalarla kabul görmüş öğretim üyesi ya da araştırmacılardan oluşan danışma ya da bilim kurulunu bünyesinde barındıran ve yapılan bilimsel araştırmaları yayınlayan süreli erişime sahip dergilerdir.
Ulusal Dergide Makale ve Yabancı İndeks Yayınlatmak
Ulusal indeks dergide makale yayınlamanın koşulları şöyledir.
- Makale konusu belirlenir ve uygun dergi seçimi yapılır. Dergi seçimi, yapılan çalışmaya yakın çalışmaların hangi dergilerde yayınlandığına bakılarak yapılabilir.
- İndeks araştırması yapılmalıdır. Ulusal kökenli dergilerin de bir kısmı uluslararasıdır. Ancak bunun hakkında bilgi derginin resmi web sitesinde bulunabilir. Dergiler, belirli aracılar vasıtasıyla yayıncılara ulaşırlar.
- Yayınlanacak makalenin dili ulusal dil olacağından, Türkçe dil bilgisi ve imla kurallarına hakim olunması gerekir ve makalenin yazımında bu kurallara dikkat edilmelidir. Dil ağır olmamalı ve anlaşılır, sade bir dil ile yazılmaya özen gösterilmelidir.
- Makalede yapılan atıflara ve alıntılara dikkat edilmelidir. Kaynak gösterimi yapılmalı ve cümleler yazarın kendi cümleleri olmalıdır.
- Dergi seçimi ve indeks araştırmasından sonra makale başvurusu yapılmalıdır.
- Başvurulan makale için hakem değerlendirmesine gidilir. Her derginin hakemi ve ölçütleri farklılık göstermektedir. Değerlendirme süreci hakeme göre değişiklik göstermektedir.

Yabancı İndeks Dergide Makale Yayınlatmak
Yabancı indeks dergide makale yayınlamanın koşulları şöyledir.
- Temel yayın standartlarına göre; hakem değerlendirmesi, etik kurul, yayının formatı ve uluslararası uygunluk çok önem taşımaktadır. Yayınlanacak makalenin kesin yayınlanması konusunda editörlerin önerisine göre ya da hakem raporlarının içeriğine göre ya da editör kurulunun raporuna göre nesnel kriterlere göre karar verilir.
- Makalenin dili çok önemlidir. Uluslararası bilim insanlarınca kolay anlaşılmalı ve dile hakim olmalıdır. Makalenin başlığının ve İngilizce özetin anlaşılır olması İngilizce kullanımı kriterlerin en önemlisidir. Uluslararası yayın yapılırken profesyonel dil yardım alınabilir.
- Editoriyal içerik bakımında yapılan makale yayınının veri tabanına yapacağı katkı önem taşır. Özellikle dergi yeni bir alanda yayın hayatına başladıysa, editoriyal içeriğe çok önem vermektedir.
- Yazılan makale ve hakemlerde olabildiğince farklı ülke seçimleri yapılmalıdır. Ulusal dergiler için bu durum gerekli görülmez.
- Makalede yapılan atıflar, atıf analizine tabi tutulmaktadır.
- Yapılan yayının dili, uluslararası düzeyde ve resmi dil üzerinden yapılmalıdır.
- Yayın yapılacak dergi, dünya genelinde okuyucuya periyodik olarak ulaşmalıdır.
Makalenin Yayınlanabilmesi İçin Gereken Özellikler Nelerdir?
Makale yayınlanmasının koşulları şu şekildedir.
Özet: Bu kısım makalenin içeriği hakkında hızlı olarak bilgi verilen kısımdır. Okuyucular, hakemler ve editörler ilk olarak özet kısmına baktığı için ilgi çekici olmalı ve makalenin kalan bölümlerini okumaya teşvik edici olmalıdır.
Giriş: Araştırma konusu hakkında problemi ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçlarını değerlendirecek kadar bilgi vermesi yeterlidir. Araştırmanın yapılmasının gerekliliği vurgulanır.
Metot: Yapılan çalışmanın metodu hakkında bilgi verilir. Neden o metot seçildiği anlatılır.
Bulgular: İki farklı şekilde yapılabilir. Birincisi; Materyal ve metotta sunulan bilgiler tekrarlanmadan, araştırmanın tanımı yapılır. İkincisi; elde edilen bulgular geçmiş zaman biçiminde verilmelidir.
Sonuç: Araştırmada vurgulanan önemli çıkarımlar yapılmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin ne işe yarayacağı belirtilir.
Yazılan makalede tüm cümleler yazarın kendi cümlesi olmalıdır. Alıntılama yapılması durumda kaynak belirtilmez ise bu intihal olur.