Tez Çalışmalarında Şablon Uygulama ve Önemi

Şablon uygulama tez yazılarında sıklıkla karşılaşılan bir yöntemdir. Tablo ya da şablon olarak bilinen grafikler tezin önemli kısmını oluşturur. Tezi görsel olarak güzelleştirmesinin yanı sıra verdiği verilerle dikkat çekmeyi başarmaktadır. Şablonlar sayesinde yazıyı okuyan kişilerin daha dikkatli baktıkları bilinmektedir. Özellikle bir araştırmayı veri ve belli argümanlarla belirtmek istiyorsanız şablon muhakkak yerleştirmelisiniz. Şayet bu konuda tecrübeli değilseniz destek alabilir ya da tamamen hizmet talebinde bulunabilirsiniz. 

Tez yazımında tezlere göre şablon yapılmalıdır. Tez şablonu tez yazımını kolaylaştırır ve çalışmanın muntazam ilerlemesini sağlar. Tezlerde konularına göre farklı şablon kullanılabilir. Tezin içeriğine göre hazırlanan şablonlara uyarak ilerlemek gerekir. Düzgün bir düzen içinde ilerleyiş yapıldığı taktirde ortaya çok kaliteli bir iş çıkar. Hem yaptığınız işten zevk alırsınız. Ve tez içinize daha iyi siner. 

Nicel araştırmalı tezlerde özellikle de şablon uygulama çok önemlidir. Sayısal verilerin ve grafiklerin yer alması tezi zenginleştirir. Fakat bu zenginliği göstermek için tablo kullanmak şarttır. Böyle bir zorunluluk bulunmasa da göze daha hoş gelir. Tablo, görsel olarak artı bir puan kazandırır. Daha çok emek harcandığının göstergesi olur. 

Nicel araştırmalı tezler ile nitel arasında ciddi bir şablon farkı oluşur. Tez yazım kılavuzundan ilham alınarak hazırlanan tez şablonları daha eksiksiz bir tez profili oluşmasında yardımcı olur. Nitel analizler daha çok soyut kavramlara dayanması şablon unsurunu kısıtlar. Fakat nicel analizlerde tamamen sayısal ve ölçülebilir veriler bulunur. Bunları en iyi şekilde aktarmanın yolu da elbette şablon uygulamalarından geçer. 

şablon uygulama

Tez Hazırlama Süreci ve Şablon Uygulama Nasıl Yönetilmelidir? 

Şablon uygulama sürecinden önce tez hazırlama nasıl olmalıdır ve yönetilmelidir, konusu üzerinde de durmak gerekir. Şablon tezin içinde yer alacak olan bir unsurdur. Ve nicel analiz kullanımında daha çok gereklidir. Nitel bir analiz yapan tezin içinde şablon fazla aranmaz. Fakat şablonunun gerektiği yerde kullanılması da kişiye avantaj sağlar. 

Tez hazırlama sürecinde ise, henüz ortada bir yazı ya da metin yokken işe başlanmalıdır. Yani tezi öncesine gitmek gerekir. Belirli bir taslak muhakkak oluşturulmalıdır. Tez hazırlamada taslağın doğru kullanılması işleyişin seyrini belirler. Taslağın içinde yeterince veriye yer verilmesi tezin başlangıcından bitişine kadar sorunsuz ilerlemesini sağlar. 

Herkesin kendine göre bir stili olduğunu da unutmayalım. Tez hazırlarken bireyler kendi bildikleri yöntemleri kullanma konusunda ısrarcı olur. Bu daha çok araştırma yaparken gözlemlenir. Herkes bildiği yöntemle araştırma yapar ve veriler toplar. Bu bir bakıma özgür bir irade ile yapılabilen pozitif durumdur. Ancak bazı durumlarda da ortak bir sonucun herkes tarafından kabul edilmesi gerekir. 

Tezlerin bilimsel bir yanının olduğunu bilerek araştırma yapılmalıdır. Olumsuz sonuçlar ortaya çıkaracak analiz veya verilerden kaçınmak gereklidir. Taslak oluşturma işleminden sonra tezin hazırlama aşamalarına geçilir. Bu tez hazırlama aşamaları sayesinde süreç doğru şekilde yönetilebilir. 

Tez Hazırlama Aşamaları 

Şablon uygulama ve tez hazırlama süreci hakkında detaylı bir bilgi verildi. Şimdi ise tezin asıl hazırlama aşamalarına geçilebilir. Taslağın hazırlanması ile birlikte kafada bir plan ve proje oluşmuş olabilir. Bundan sonraki süreçte reele dökülmelidir. 

Konu Sınırlandırılması: Tez için gerekli konu tespit edilip belirlenmelidir. Anlatılacak olan konunun genişliği ve zamanı sürecin işlemesinde önemli rol oynar. 

Hipotez Kurma: Belirlenmiş bir kuramsal temele dayanarak değiştirilen ve belli ilişkilerin ortaya çıkmasını sağlar. 

Araştırma Metodu: Konu hakkında yapılacak araştırma metodu belirlenmelidir. Dijital ortam, kütüphane, anket gibi argümanlar kullanılabilir. 

Geçici Bir Plan: Tez ile ilgili bir geçici plan yapılmalıdır. Araştırmaya göre geçici bir güzergah belirlenmelidir.  

Geçici Kaynak: Araştırma ve plan yapıldıktan sonra geçici bir kaynak oluşturulur. Bu aşamada kaynaklar tek tek toplanır. 

Okuma ve Not Alma: Tüm yapılanların ardından tez ile ilgili notlar alınır ve bu notlar tez için kayıt edilir. Bunun için geleneksel ya da dijital yöntem kullanılabilir.