Akademik Alanda Proposal
- Ekim 11, 2020
- Yayınlayan: asd asd
- Kategori: Uncategorized

Proposal kelimesi sözlükte ‘teklif, öneri’ olarak ifade edilmektedir. Akademik bir çalışma yapılacaksa, nasıl bir taslağa sahip olduğu, çalışmanın amacını bildiren, hangi konuyu çalışacağınıza dair bilgi veren bir taslak sunudur.
Akademik Alanda Proposal Çalışması Nedir?
Araştırma öneri yazısında her kurum aynı beklentide olmaktadır. Araştırma konusunun açıkça ifade edilmesi kişinin konuya hakimiyetinin de bir göstergesi olmaktadır. İstenilen nitelik ve yapıya sahip bir biçimde yazılmış bir öneriyle birlikte yapılmak istenen net bir şekilde kuruma iletilir. Konuya hakim olmak ve uzmanı olmak gerekmemektedir, ancak ilgi alanı ve araştırma konusu hakkında bilgi sahibi olunduğu göstermek gerekmektedir.
Akademik Alanda Yapılan Proposal Çalışmasının Önemi Nedir?
- İlk olarak öneri çalışmasıyla, araştırmaya başlamadan önce bir onay alınmış olur. Araştırma yapılmaya başlandığında herhangi bir sorun çıkması halinde onay alındığına dair belgeye sahip olunacaktır.
- Araştırma planı önceden yapıldığı için tekrar tekrar hangi aşamaların yapılacağı düşünülmez. Planlama konusunda yardımcı olur.
- Proposal çalışması ile öz ve kısa anlatım yapılması açısından kolaylık sağlamaktadır.
- Yapılacakları yazı şeklinde bildirmeye yarar. Hedeflenen araştırmanın yapılıp yapılmadığı hakkında bilgiler verir.

Akademik Alanda İyi Bir Proposalın Çalışması Nasıl Yapılır?
İyi bir proposal çalışmasında bulunması gereken maddeler şöyledir:
- Başlık
- Özet
- Araştırma içeriği/ sorusu /konusu
- Metot
- Araştırma süresi
- Bibliyografi
Başlık: Araştırmaya verilecek isimdir. Araştırma konusuyla ilgili ipucu verilecek kısımdır. Konuya ait anahtar kelimeleri barındırır.
Özet: Araştırmanın konusunun kısaca açıklandığı bölümdür. Araştırmanın neden önemli olduğu ve neden üzerinde durulduğunu ifade eden kısımdır. Araştırmanın hipotezi, sorusu ve toplumsal fayda gibi sorulara yanıt alınacak kısımdır.
Araştırma içeriği/ sorusu /konusu: Araştırmanın konusu net bir dille ifade edilmelidir. Neden bu araştırma yapıldığına dair bilgi bu bölümde verilir. Proposal çalışma ile sunulan kurum sizin neyi hedeflediğinizi ve hangi sorulara cevap aradığınızı bu bölümde anlayacaktır.
Metot: Araştırma yapılırken hangi metotlar kullanıldığı bu bölümde belirtilmektedir. Literatür taraması mı yoksa anket yaparak mı sorunun yanıtına ulaşılacak bu bölümde anlaşılacaktır. Bu bölümde bilinmesi gerekenler nitel ve nicel araştırma yöntemleridir. Cevap aranan soruya en uygun araştırma yöntemi ya da yöntemleri belirlenmelidir. Araştırma nasıl bir ortamda, nerede gerçekleşecek, kaç farklı örneklem hazırlanacak, hangi araç ve gereç kullanacak ve bu araç gereçler neler olacak belirtilmelidir. Belirlenen metot neden belirlendi ve nasıl belirlendi bu bölüm içinde ifade edilmiş olmalıdır.
Araştırmanın Süresi: Proposal çalışmada bulunulan konu ne kadar bir sürede yapılacak bu bölümde ifade edilmektedir. Araştırmanın yapılacağı süreç içinde araştırma aşamalarının neler olacağının yanıtını da vermektedir. Araştırma süresi için bir zaman çizelgesi oluşturulur, bu çizelgeyle hem araştırma aşamaları belirlenmiş olur hem de araştırmacı kendini bu çizelgeye göre planlayabilmektedir. Zaman çizelgesinin oluşturulmasıyla birlikte, bu çizelgeye uyulmasına yardımcı olacak stratejiler belirlenebilir.
Bibliyografi: Araştırmanın konusunu dayandıracak yöntemleri, bilim insanlarını ve kaynakları ana hatları ile belirlemek gerekmektedir. eğer araştırmanın sorusunda ya da önermesinde bir konudan bahsedilmesi gerekirse, bu konu bibliyografide belirtilmelidir. Bir açıdan da araştırmanın geçerliliğini ve mantığını güçlendiren kaynakları, delilleri ve tanıkları göstermek gerekmektedir. böylelikle araştırma sorusu hakkında da asıl bilgiye sahip olunduğunu gösteren gerçek göstergelere sahip olunduğunu proposal çalışmanın bu bölümünde başvuru yapılan kuruma gösterilmiş olur.
Proposal çalışma hangi konu ile ilgili olursa olsun, proposal çalışma üzerinde çalışılmalı ve bu aşamalarda özenli davranılarak bir çerçeve oluşturulması, kişiye bir başlama noktası belirlemede yardımcı olacaktır. Böylece başvuru yapılan kurum tarafından kabul edilme olasılığını bir o kadar arttıracaktır.